Βοήθεια! Το παιδί μου δεν τρώει

Τα έχετε δοκιμάσει όλα: τη διαπραγμάτευση, την παράκληση, τις κοτομπουκιές σε σχήμα δεινοσαύρου. Και ακόμα το μικρό σας δεν τρώει. Ακούγεται οικείο; δεν είσαι μόνος. Τα νήπια είναι διαβόητα για την επιλεκτικότητά τους όταν πρόκειται για φαγητό.

Ωστόσο, μετά από μια μακρά απεργία πείνας από το μικρό σας, μπορεί να αναρωτηθείτε: Έχετε να κάνετε με έναν επιλεκτικό παιδί — ή αυτό είναι σημάδι ενός πιο σοβαρού προβλήματος; Και, σε κάθε περίπτωση, πώς μπορείτε να προσεγγίσετε καλύτερα το θέμα ενός παιδιού που δεν τρώειι;

Ενώ η επιλεκτική διατροφή (ή ακόμα και μια προσωρινή παύση από το φαγητό) συνήθως δεν προκαλεί ανησυχία, υπάρχουν στιγμές που είναι καλύτερο να ζητήσετε επαγγελματική βοήθεια. Σε αυτό το άρθρο θα σας βοηθήσουμε να καταλάβετε για το πότε να καλέσετε τον γιατρό, πότε να κρατήσετε τη θέση σας και πώς να αυξήσετε τις πιθανότητες το παιδί σας να αρχίσει ... να τρώει..

Τι είναι φυσιολογικό;

Εάν το παιδί σας σηκώνει τη μύτη του σε ό,τι βάζετε μπροστά του, μάλλον δεν είναι αντανάκλαση των γονεϊκών σας δεξιοτήτων ή ιατρικό πρόβλημα. Είναι πολύ πιο πιθανό το παιδί σας να περνά μια φυσιολογική αναπτυξιακή φάση.

«Η επιλεκτική διατροφή εμφανίζεται συχνά μεταξύ 12 και 18 μηνών. Ο επίσημος όρος για αυτό είναι «τροφική νεοφοβία»: ο φόβος για τα νέα τρόφιμα. Αυτή η φάση συμπίπτει με την ικανότητα βάδισης. 

Επιπλέον, μετά από εξαιρετικά γρήγορη ανάπτυξη τον πρώτο χρόνο της ζωής, τα παιδιά αρχίζουν να παίρνουν βάρος πιο αργά. Αυτό μπορεί φυσικά να μειώσει την πείνα τους, καθιστώντας τους πιο πιθανό να τρώνε μικρότερες μερίδες.

Το αυξανόμενο ενδιαφέρον του παιδιού σας για τον κόσμο γύρω του μπορεί επίσης να συμβάλει στη μείωση της όρεξής του. Με τόσα πολλά να δουν και να κάνουν τώρα που μπορούν να περπατήσουν, απλά μπορεί να μην έχουν την υπομονή να καθίσουν σε ένα παραδοσιακό γεύμα.

Τα καλά νέα είναι ότι τα παιδιά αυτής της ηλικίας είναι συχνά πολύ καλά στο να προσέχουν όταν η πείνα τραβάει πραγματικά την προσοχή τους. Οι παιδίατροι έχουν από καιρό συμβουλεύσει τους γονείς των νηπίων να «κοιτούν την εβδομάδα και όχι την ημέρα» όταν πρόκειται για φαγητό. 

Η λήψη ευρύτερων προτύπων μπορεί να σας βοηθήσει να δείτε επαρκή πρόσληψη με την πάροδο του χρόνου και όχι στη στιγμή. 

Πότε να καλέσετε τον γιατρό

Ενώ η επιλεκτική διατροφή είναι μια φυσιολογική φάση για τα περισσότερα νήπια, υπάρχει σίγουρα η σκέψη για το πότε να καλέσετε τον γιατρό. Ο παιδίατρός σας μπορεί να αποκλείσει ή να διαγνώσει πιθανές υποκείμενες αιτίες για το ότι το μικρό σας δεν τρώει, όπως γαστρεντερικές διαταραχές, προβλήματα κατάποσης, δυσκοιλιότητα, τροφικές ευαισθησίες ή αυτισμό.

Είναι απαραίτητο να ζητήσετε βοήθεια από το γιατρό σας ή έναν παιδοδιαιτολόγο όταν το παιδί σας:

  • δέχεται λιγότερα από 20 τρόφιμα
  • χάνει βάρος
  • αντιπαθεί ή αρνείται ολόκληρες ομάδες τροφίμων (σιτηρά, γαλακτοκομικά, πρωτεΐνες κ.λπ.)
  • για αρκετές μέρες δεν έχει φάει καθόλου
  • δεσμεύεται για ορισμένες μάρκες τροφίμων ή τύπους συσκευασιών
  • απαιτεί ένα διαφορετικό γεύμα από την υπόλοιπη οικογένεια
  • είναι ανήσυχο σε κοινωνικές καταστάσεις λόγω του φαγητού
  • έχει μια δραματική συναισθηματική ανταπόκριση σε αντιπαθή φαγητά, όπως ουρλιάζοντας, τρέχοντας μακριά ή πετώντας αντικείμενα

Κάνοντας την ώρα του φαγητού επιτυχημένη

Υποθέτοντας ότι δεν υπάρχει πρόβλημα υγείας που να προκαλεί την επιλεκτική διατροφή του παιδιού σας, ήρθε η ώρα να γίνετε δημιουργικοί! Ακολουθούν ορισμένες τακτικές που μπορεί να σας βοηθήσουν να κάνετε το γεύμα με το μικρό σας πιο επιτυχημένο.

ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΔΩ: https://www.ygeiaevexia.com/psyhologia/paidi-moy-kai-ego/voitheia-paidi-moy-den-troei